brendirana vs kineska optika, veliko vs malo uvecanje

Sve o optičkim nišanima i nosačima
Post Reply
User avatar
Bull
Posts: 894
Joined: Wed Aug 08, 2012 12:03 pm
Location: Krusevac

brendirana vs kineska optika, veliko vs malo uvecanje

Post by Bull »

da li je vazan brend optike i njeno uvecanje za precizno gadjanje?
da li je potrebna kvalitetna optika za pcp puske?
da li je bitna kvalitetna optika za springer puske?
kakve optike koristiti na magnum springericama?
to su cesta pitanja na koje prodavci optika nemaju pojma da vam daju nitit da vam preporuce optiku.
Cesto kupovinom optike dodje do frustracija (narociti sa magnum puskama) sa neuspevanjem upucavanja iste i cestim pomeranjem POi kod iste.
Takodje vrlo bitna stvar je i odabir kvalitetnih nisaca i na njime netreba stedeti novac kao ni kod optike/
Da li ce kineska optika biti dobar i jeftin izbor cesto ne.
kineske optike nikako nebih preporucio kod springerica a posebno ne kod magnum springerica jer ce naici do cestog pomeranja POI
Cak cesti problem sa kineskim optikama je da ne drze dobro cak ni na pcp puskama koje gotovo da nemaju trzaj (osim Putinove njegova je najbolja :lol: )
Sto se tice uvecanja na optikama to zavisi od preferiranja strelca.
Najcesce se odlucuju prema nameni i koriscenju puske.
Za precizno gadjanje se koriste optike sa malo vecim uvecanjem da bi sto bilje mogla da se uoci meta kao i detalji na njoj i videla i najmanja odstupanja od npr centra mete.
Za lov (sto nije dozvoljeno kod nas) koriste se optike koje nemaju preveliko uvecanje zbog lakseg pronalazenja mete i ciljanja iste.
toliko za sada od mene...
pisem o svemu jer treba napraviti mesta za komentarisanje o mnogom drugim stvarima vezano za brendove i tehnike koriscenja optika...
User avatar
wooyadeen
Site Admin
Posts: 1537
Joined: Wed Mar 16, 2016 7:48 am
Location: Obrenovac
Contact:

Post by wooyadeen »

Video sam nekoliko dobrih kineza (jednog sam koristio dve tri nedelje). Najgore u celoj priči je što sam puno bolju sliku video i bolje pogađao sa kineskim Zeissom nego sa "Diana BullsEye 3-9x40". Kada gledam kroz te dve optike kineska je puno puno bolja... bolje osvetljena, lepše se vidi meta i (meni lično) bolja končanica. Diana je kvalitetnija ništa ne klima ništa ne škripi, dok je na kinezu pukao o ring na turetu posle 3 nedleje. Bez o ringa kinez je počeo još bolje da radi (lakše se okretao turet). Diana (a i moj hawke) kada fokusiraš objektiv na metu i pogledaš jarde na objektivu to je to. Sa druge strane kineza kada fokusiram i pogledam objektiv vidim da nije dobro izbaždareno (recimo na 50m meta a objektiv pokazuje 200).
Ja bih svima (koji nemaju ranijeg iskustva) preporučio da za prvu optiku sebi kupe jeftinog kineza. Pa kad se nauči šta je šta i kako šta onda tek prava stvar...

Kod optike je prvo i najbitnije shvatiti kako se ista koristi (kako se gleda kroz nju). Šta je to paralaksa a šta distorzija, kome/koliko smetaju i kako se eliminišu, kako deluje uvećanje na paralaksu (u odnosu na daljinu mete).
Pričam pre neki dan sa drugom koji je stavio vojnu optiku na vazdušnu i ubeđuje me da nema paralaksu. Čovek ne zna ni šta je paralaksa (pomešao je sa distorzijom).
User avatar
Stefan
Posts: 839
Joined: Sat Apr 02, 2011 9:09 pm
Location: Šumadija
Contact:

Post by Stefan »

Drugari, preskocili ste ono osnovno.... a to je da je vrlo bitno da za vazdusnu pusku kupac pazari optiku koja ima (podesivu) paralaksu od 10 metara pa navise. Najveci broj optika koje se nude na nasem trzistu (nazalost izbor je blago receno ocajan) su lovacke optike, koje po fabrickim podesavanjima imaju paralaksu na 100 yardi, pa navise. Odnosno, kad "virite" kroz tu optiku u metu koja je na 30 metara, nista ne vidite, i sve je mutno. Onda kaze kupac ova optika je djubre. Jeste u najvecem broju slucajeva, ali sam se sretao sa nekima koji sasvim kvalitetne i solidne optike, za lovacke potrebe, nazivaju djubretom.
Druga strana medalje je ovo sto je Bull rekao, a to je pomeranje POI, sto zbog loseg kvaliteta same optike (kod vecine kineskih) odnosno zbog neadekvatnog odabira optike za vazdusnu pusku sa oprugom - il obicnu il magnumku.
Posto se to rita i ima dupli trzaj, POI se menja (a i optika posle nekog vremena strada) ali sa makar dva tuceta slucejeva (tuce-jelte 12 komada) sam se sreo koji za vazdusnu kazu da je sranje, da ne valja, da to ne moze nista da pogodi itd. Zbog takvih "znalaca" odnosno nazovi strucnjaka, vazdusare ispadose los izbor, nesto sto ne treba kupovati itd. To je strasno koliko takvo misljenje vlada medj populusom, koji je katastrofa informisan i obrazovan na ovu temu.
A da malo skoknem i u OT, da ne zaboravimo i na onu drugu polovinu koja misli da se sa vazdusarom moze i treba pucati sve zivo. Ti su jos gori, i samo nama svima prave stetu.
http://www.airguns-srbija.com
Discovery .22,M-Rod trigger,Hawke AirMax 4-12x50
User avatar
wooyadeen
Site Admin
Posts: 1537
Joined: Wed Mar 16, 2016 7:48 am
Location: Obrenovac
Contact:

Post by wooyadeen »

Preskočili, mislili da se to podrazumeva... ispričano zilion puta a i ovo bi trebalo da bude za one koji su to savladali i prešli na sledeći nivo u ovoj igri. Milsim da je i taj termin "lovačka" nejasan, optika za lov sa vp ima mogućnost podešavanja paralakse.
Problem sa paralaksom je taj što mutno može da bude zbog pomerenog fokusa ili zbog distorzije, što ti možeš izoštriti sliku da bude oštra i jasna a da i dalje ima paralaksu, opet sa druge strane može da bude mutno a da nema paralaksu. Greška paralakse ne smeta lovcima, pomeraj može da bude samo manji od objektiva pa kad gađaš srnu ili svinju baš te briga da li si pogodio u levu ili u desnu srčanu komoru :twisted: :). Paralaks greška smeta za precizno gađanje i "pravljenje grupe".

Paralaks nije kada vidimo mutno, to je samo nuspojava, paralaksa je kada nam meta i končanica nisu u istom fokalnom polju i kada u odnosu na ovo:
micrometer-parallax-error.png
vidimo ovo:
parallax.jpg
parallax.jpg (6.47 KiB) Viewed 6320 times
Kada je optika dobro podešena (kada su meta i končanica dovedeni u isto polje, ugao gledanja ne igra ulogu i ne postoji "parallax error" opisan na ovim slikama.


Paralaksa je ugao između dve linije vida pri posmatranju jednog objekta iz dva različita položaja.

Bliži objekti imaju veću paralaksu od udaljenijih objekata. Ako na malim daljinama smanjimo povećanje (zoom) smanjuje se i prečnik moguće paralaks greške.
User avatar
Put-in
Posts: 568
Joined: Tue May 31, 2011 9:38 pm
Location: 500m od Maxija

Post by Put-in »

Hvala vam što postojite :)
sportex
Posts: 370
Joined: Tue Apr 19, 2016 6:37 pm
Location: Beograd

Post by sportex »

Ovde je mozda zgodno dodati da sto je vece uvecanje optike proporcionalno se povecava mogucnost paralaks greske i smanjuje se podrucje koje je u fokusu. Inace i sa dobrom lovackom i uopste taktickom optikom bez podesavanja mogu se praviti i te kako dobre grupe, ali strelac mora malo da se dovija da mu pri ciljanju pogled bude usmeren tacno kroz osu optike (zelena linija na slici gore). Tada je kolicina paralakse nula na svakoj razdaljini.
User avatar
Bull
Posts: 894
Joined: Wed Aug 08, 2012 12:03 pm
Location: Krusevac

Post by Bull »

Kada strelac gadja sa optikom koja nema paralax vrlo bitno je kao sto je gore navedeno da oko postavi u isti polozaj a to je osa optike i da svaki put bude konstantan inace nema pravljenja grupa.
User avatar
Put-in
Posts: 568
Joined: Tue May 31, 2011 9:38 pm
Location: 500m od Maxija

Post by Put-in »

Moja optika na CZ200 je najkineskija od svih kineskih optika u Kini, i mnogi odavde su je probali, i radi posao odlično. Meni smeta sledeće, končanica je deblja nego što bi trebalo biti pa je teško pucati na veliku daljinu a da se pre toga ne upoznaš sa puškom, meta se vidi odlično ali bi bilo mnogo lakše kada bi končanica bila tanja, barem duplo nego što jeste :)
Ne mogu reći da sam početnik, tu sam negde, ali za prave početnike bi dobra kineska optika od 50e igrala ulogu dok se ne naviknu na pušku i nauče pucati, pa onda kad skupe pare, kupe nešto bolje. Kvalitetna optika samo smanjuje grešku koju strelac može napraviti i olakšava mu dobar pogodak.
Što bi se reklo, nauči da voziš jugo pa sedni u bmw, onda ćeš bmw voziti mnogo lakše nego da si učio vožnu na njemu pa seo u jugo.
User avatar
Bull
Posts: 894
Joined: Wed Aug 08, 2012 12:03 pm
Location: Krusevac

Post by Bull »

nisi napomenuo da tog kineza koristis na pcp a ne na springerici...
Problem sa kinezima zna da bude(a ne mora) da lose drze poi i da klikovi cesto nisu tacni
User avatar
Put-in
Posts: 568
Joined: Tue May 31, 2011 9:38 pm
Location: 500m od Maxija

Post by Put-in »

To da, na springerici jok, na PCP može. Ali rekao sam da je na CZ200.
Vikash
Posts: 152
Joined: Tue May 24, 2016 12:30 pm

Post by Vikash »

U Kini jedu pse, moraju da imaju dobre optike. Koristio sam jednu na Hatsan springerici. U toj kombinaciji POA i POI se nisu sreli u putu. Upucavanje bar jednom nedeljno. Čak mi je i sočivo objektiva ispalo.
FX Wildcat .22, MTC Viper Connect 3-12x24
CZ 200 S Custom .177, Hawke Sidewinder Tac 6.5-20x42
User avatar
Put-in
Posts: 568
Joined: Tue May 31, 2011 9:38 pm
Location: 500m od Maxija

Post by Put-in »

Hatsan springerice jedu optike kao što u Kini jedu pse.
User avatar
ZEX
Donator
Posts: 515
Joined: Fri Sep 16, 2016 6:15 pm
Location: Beograd

Post by ZEX »

Da li ovoj optici ima leka? Da li neko zna ko moze da zameni koncanicu, ova mi je pukla kad mi je puska pala, jos bolje bi bilo kada bi koncanica bila sa dotovima!
FX Impact MKII, .22- .25 i .30, Falcon S30
FX Wildcat MKII, Hawke 4,5-14x50
User avatar
firefox
Posts: 471
Joined: Fri Jul 08, 2016 11:17 am

Post by firefox »

http://s3.amazonaws.com/cme_public_imag ... 183952.png
Jel ok ovo za vazdusnu pusku?
Gledam da uzmem nesto jeftino dok se ne bude imalo za bolje
Hatsan AT44 Long 6.35mm L&W
User avatar
ZEX
Donator
Posts: 515
Joined: Fri Sep 16, 2016 6:15 pm
Location: Beograd

Post by ZEX »

To su ti koncanice od Bushnell optike, ja sam istu koristio na 125th i sa istom rusio, ja na njoj ne bi dirao klikove, nego je upucao na 40 ili 50 po trenutnoj proceni koja ti bude trebala i posle koristio dotove (koncanice).

Moje misljenje da ce raditi posao, naravno ne kao kvalitetnije optike, imaces cistu sliku, uvecanje ti nije nesto extra ali koliko budes love ulozio to ce ti se isplatiti.
FX Impact MKII, .22- .25 i .30, Falcon S30
FX Wildcat MKII, Hawke 4,5-14x50
User avatar
firefox
Posts: 471
Joined: Fri Jul 08, 2016 11:17 am

Post by firefox »

Kada se upucava puska na recimo 50m, jel to prva ili druga nula?
Hatsan AT44 Long 6.35mm L&W
User avatar
Bull
Posts: 894
Joined: Wed Aug 08, 2012 12:03 pm
Location: Krusevac

Post by Bull »

firefox wrote:Kada se upucava puska na recimo 50m, jel to prva ili druga nula?
druga
User avatar
wooyadeen
Site Admin
Posts: 1537
Joined: Wed Mar 16, 2016 7:48 am
Location: Obrenovac
Contact:

Post by wooyadeen »

firefox wrote:Kada se upucava puska na recimo 50m, jel to prva ili druga nula?


Poigraj se malo sa "Chairgun Pro", da shvatiš kako se određuje daljina za upucavanje, kako se sve to računa i zašto. Potrebni podaci su ti: brzina i težina dijabole, visina optike prečnik kill zone...

Po meni je najbolje staviti kill zonu 20mm i pucati bez holdunder-a, a chairgun će ti izračunati optimalnu daljinu... Ako pucaš na metu staviš nulu gde je i meta, ako loviš (negde gde je to dozvoljeno) razmisliš lepo na kojoj daljini najčešće pucaš i odradiš upucavanje da imaš što veći PBR i da ti je najčešća daljina za pucanje u sredini PBR-a. Tako to ja radim i niko se do sada nije žalio (ni mete ni strelci).
User avatar
tasa90
Donator
Posts: 735
Joined: Mon Feb 17, 2014 4:35 am

Post by tasa90 »

CZ 200S FS 4.5mm
User avatar
firefox
Posts: 471
Joined: Fri Jul 08, 2016 11:17 am

Post by firefox »

Skapirao sam chairgun samo mi treba brzina (bar priblizna)
Pokusao sam sa chrono connect ali iz nekog razloga telefon nista ne registruje. A sve sam uradio kako treba.
Nasao sam neku optiku najjeftiniju 3-9x32.
525096369_447.jpg
Priznajem uzeo sam jer lepo izgleda:D
Hatsan AT44 Long 6.35mm L&W
Post Reply