Cometa Orion SPR

Puške sa komprimovanim vazduhom
Post Reply
User avatar
sportex
Posts: 183
Joined: Tue Apr 19, 2016 6:37 pm

Re: Cometa Orion SPR

Post by sportex » Wed Jan 03, 2018 6:26 pm

Kad sam se vec uhvatio da s... da idem do kraja. Ako se siri transfer port na cevi max se ide do 75% precnika kalibra da bi preko rupe dijabola prelazila bez glavljenja i ostecenja. Ako je potrebna veca povrsina busi se elipsasto. Sve to ima smisla ako se na ventilu moze takodje dobiti potrebna povrsina za protok (povrsina otvora minus povrsina preseka stabljike ventila). Ali ce svakako i radni pritisak regulatora morati da se mrdne iz ranije navedenog razloga.

ZEX
Posts: 240
Joined: Fri Sep 16, 2016 6:15 pm
Location: cao

Post by ZEX » Wed Jan 03, 2018 6:28 pm

Poštovani, danas sam ponovo vadio regulator napolje iz cilindra, morao sam da uzmem šubler i da krenem sa merenjem, jer mi rekoše da je kod "Laneta" naregulisan na 3.7mm, opet ponavljam uzeh šubler i izmeri trenutnu dužinu regulatora, bi 60.4mm, zatim uzeh zavrtanj gde se reguliše protok vazduha kroz regulator i zavrnu ga do kraja, dobi sledeću dimenziju od 57.7mm, kada izračnumao dobijemo da je otvor bio na 2.7mm a ne kao ta mi rekoše na 3.7mm, jer u početku taj otvor sam malo povezivo sa otvorom na cevi koja ide na transferport.

Sledeće šta sam radio, da sam regulator vratio u prvobitno stanje na 60,4mm i posle isti otvorio za tri linije, koje po "Lanetovoj" priči povećava pritisak za 15 bara. posle sam ponovo izmerio šublerom de je sada dužina regulatora 60.8mm a "otvor" je 3.1mm.
Kada sam sastavio pušku i naduvao je s vazduhom, monometar mi je pokazao da je pritisak oko 140 bara. Uradio sam brzi test u pucanju od 13 dijabola jer sam morao i klince da pazim koji su mi ometali da uradim ceo hroniranje.

zavrtanj od čekića je bio odvrnut za dva kruga i na konto toga sam ispalio dve dijabole prva je bilo 864 a druga 857 fps, posle toga sam zategao zavrtanj do kraja i dobio brzine oko 888fps.

E Sada, smatram da ću biti u pravu ako kažem da regulator nije bio naregulisan na 140bara, i ako nije sve ispitano kako treba, recimo posle ispaljenih 13 dijabola pristisak u cilindru je pao sa 200 baraa na 160 ali ja sam sada dobio zeljeni fps, medjutim opet smatram da na 140 bara treba da ima veći fps a da bi ga ja morao tražiti na osnovu smanjenja zategnutosti čekića kako bi dobio 880fps itd.. Sada ja cenim da može da ima i veze sužavanje cevi koja je 3.7mm a transfer port 4.8mm ali isto tako cenim da je plenum dovoljno velik, i ako ga zaboravi danas izmeriti ali sve mi se čini da je oko 7cm.

Nisam slikao danas ali preciznost puške je na zadovoljavajućem nivou, pogodak u metu na 80m sa x16 zoom sa 4 1/2 mildota u holdoveru.

p.s. izvinite ako sam prekoviše opširan, cilj mi je da onaj ko se razume da ima sve podatke kako bi jasnije stvorio sliku ispred sebe :?
.

User avatar
sportex
Posts: 183
Joined: Tue Apr 19, 2016 6:37 pm

Post by sportex » Wed Jan 03, 2018 7:14 pm

Moje iskustvo je sledece: koji god da sam problem ili ideju oko PCP imao, poverio sam na kraju resenje i relizaciju kolegi wooyadeen-u. Svaki put je sve bilo posteno i optimalno reseno i svaki put brze i bolje nego sto bih sam to uradio.

User avatar
sash
Posts: 589
Joined: Thu Mar 02, 2017 8:53 pm
Location: ravnica banatska

Post by sash » Thu Jan 04, 2018 1:12 am

sportex wrote:Moje iskustvo je sledece: koji god da sam problem ili ideju oko PCP imao, poverio sam na kraju resenje i relizaciju kolegi wooyadeen-u. Svaki put je sve bilo posteno i optimalno reseno i svaki put brze i bolje nego sto bih sam to uradio.
Kolega , " Svaka ti je ka' u Njegoša .. "

P.S.
ZEX , Čestitam na "prinovi" , nadam se da se sve da resiti i da ce te dobro služiti :D

ZEX
Posts: 240
Joined: Fri Sep 16, 2016 6:15 pm
Location: cao

Post by ZEX » Fri Jan 05, 2018 6:34 pm

@sash hvala, ja sam ubedjen da će to sve biti savršeno, takodje sam ubedjen da plenuma ima dovoljno ali da regulator nije naregulisan najbolje. Sada će mo jedno kraće vreme pauzirati, a u medjuvremenu kontaktiraću "Robert Lane" da mi pojasni otvor regulatora u mm, jer već sam gore naveo, kada sam dobio regulator rečeno mi je da je naregulisan na 140 bara i da je otvor 3.7mm, u praksi se pokazalo da je otvor 2.7mm.

Nadam se, da će u skorije vreme biti rešen i taj problem, u svavkom slučaju ovde ću pisati do kraja problema, kako bi neko sutra mogao da prepozna problem i kako da ga reši.
.

ZEX
Posts: 240
Joined: Fri Sep 16, 2016 6:15 pm
Location: cao

Post by ZEX » Mon Jan 15, 2018 8:09 pm

Gospodo, evo da se javim, ako nekoga zanima cometa, vidim da nema puno interesanata ali kako kažu koliko love toliko i muzike.

Ovi dana sam se dopisivao sa Robertom Lane oko širine transfer porta, medjutim dobio sam od njega odgovor da rupa treba da bude 4.3mm za 140 bara. Ja se vatim bušilice i to razbušim, ništa strašno, kako kažu sav sretan da krenem sa ispitivanjem brzine ali nelezi vraže ono novi peh, zamislite peh sa regulatorom, ne radi kako treba, malo drži i onda podivlja, u početku sam povezivao da li to ima veze sa proširivanjem rupe ali setih se kako pre 10 dana mi nešto dijabola čudno bežala u vis, pa sam posumnjao da je to od pre. Nebi sada da vam stavljam sliku sa hroniranja,jer su van svakih granica norme, npr. recimo 13 dijabola uradi u razlici od 10fps a posle u petnajstoj dijaboli digne sa 880 fps na 1050fps itd..

Uradim par hroniranja, i ustanovio da je regulator neispravan.

Danas sam rešio i njega da rastavim, kako bi video šta se dešava, naravno da sam našao jedan O ring gde je oštećen, ostalo je da odradim mali servis regulatora pa će mo nastaviti dalje sa sredjivanjem i ispitivanjem.

p.s. naidjem na ovaj papir gde u gornjem desnom uglu pise 61.5mm, po tome se poklapa da je to 140 bara, ali neka to ostane za malo kasnije kada popravimo regulator.
.

User avatar
sash
Posts: 589
Joined: Thu Mar 02, 2017 8:53 pm
Location: ravnica banatska

Post by sash » Wed Jan 17, 2018 10:26 pm

Brate, dokle si stigao sa majstorisanjem , ima li rezultata ?

ZEX
Posts: 240
Joined: Fri Sep 16, 2016 6:15 pm
Location: cao

Post by ZEX » Sun Jan 21, 2018 8:20 pm

Sash ako ćeš mi verovati da još tapkam u mestu, kao šta sam gore već naveo, zamenio sam O ring unutar regulatora uradio dve serije pucanja, sa istima nisam zadovoljan u prevodu rečeno brljavi, sada zašto i kako ostaje da krenem putem eliminacije, kao prvo da li mi dobro radi hroni, da li mi regulator ispravan tj, njegov princip rada jel je u funkciji, i sledeće moram da vidim ventil i čekić.

Prilikom zamene O ringa a posle tokom sastavljanja malo više sam stavio silikonske masti, e sada mi wooyadeen reče da moguće da ista mast zeza hroni tokom merenja brzine.

Sve bi se to već odradilo da je lepše vreme, sve me koči u stanu što god uradio ne mogu da okinem dijabolu nigde sem sela, onda tako čekam vikend, a usput i porodične obaveze koje mi otežavaju rad, pa sam odvih dana bolestan, spopao me neki virus, ali manje više i dalje kontam šta je sada problem, zašto su velike razlike u brzinama, u najmanju ruku kao da regulator ne radi.
.

ZEX
Posts: 240
Joined: Fri Sep 16, 2016 6:15 pm
Location: cao

Post by ZEX » Sat Jan 27, 2018 6:32 pm

Poštovani, evo ja ću nastaviti da pišem na konto ove teme u cilju ako neko nekada bude radio cometu da ima relevantne podatke oko regulatora i same puške!

Gore navedeni problemi se privode kraju, od zadnjeg pisanja sam pušku rastavio u paremparčadi kao i regulator. Krenuo sam detaljnim čišćenjem puške i regulatora, veliku većinu silikonske masti sam skinuo, dolazio sam i do ventila od puške kako bi i njega prekontrolisao, čišćenje cevi i postepeno sklapanje, tokom sklapanja sam uočio jedan detalj koji bi mogao biti glavni krivac za dosadašnje velike oscilacije brzine, radi se o boltu i njegovom delu koji nateže čekić, on je bio dosta labav, njega do sada nisam dotezao, ovaj put sam ga dotegao i sve regularno sklopio.

Prilikom današnjeg pucanja nije mi se dešavalo da bolt koji je zabravljen da se odbravi prilikom okidanja dijabole (možda je tu pre gubio deo vazduha).

Sada još neke detalje da navedem, slika koja je gore postavljena, a koja govori o ona 3.7mm otvora na regulatoru te da je to jednako 140 bara pritisak, je tačno ali regulator koji sam ja dobio je bio na 3.1mm koje je ravno 120 bara po dijagramu, i na to sam ga vratio kako bi krenuo iz početka, kada sam čistio regulator, tada sam šublerom merio otvor regulatora i potpuno se slaže sa manualom od Robert Laneta.

Ovaj put kod pucanja sam koristio otegnutost čekića za -2,5 kruga u prvoj seriji pucanja, tako da sam u drugoj seriji pucanja zategao za pola kruga tj tada je opruga čekića bila otegnuta 2 kruga, kod dobiije brzine nije bilo primetno dotezanje opruge.

Pošto na vreme nisam pisao kod prvog pucanja sa regulatorom, koliko mi je opruga čekića bila zategnuta, sada sam sebi postavljam pitanje da li je bila na -2,5 kruga otpuštena ili nije ako je bila na -2.5 kruga otpuštena, zašto su ond atolike razlike u brzina, u svakom slučaju sutra će mo eliminisati i tu dilemu.

Sledeće je opet povećanje brzine, da li sada ići sa dotezanjem čekića pa onda ako je potrebno podešavati regulator ili ići odmah na povećanje pritiska na regulatoru??

u prilog stavljam slike pa ako neko ima pametan predlog, prihvatam ga oberučke
.

User avatar
sash
Posts: 589
Joined: Thu Mar 02, 2017 8:53 pm
Location: ravnica banatska

Post by sash » Sat Jan 27, 2018 10:49 pm

ZEX svaka čast na upornosti i dokumentovanju cele operacije...
što se tiče pomoći oko tvog trenutnog problema ne mogu ništa da pomognem , neko će se već javiti ako ima ideja šta bi moglo biti.

ZEX
Posts: 240
Joined: Fri Sep 16, 2016 6:15 pm
Location: cao

Post by ZEX » Sat Feb 10, 2018 10:31 pm

Poštovana gospodo ili ti kolege, evo da i ovo regulisanje comete orion bullpup privedemo kraju!!

Prvenstveno da se zahvalim wooyadeen-u koji me je pozvao da malo puckamo, a ja sam ujedno iskoristio priliku da donekle naregulišem cometu, vreme nam nešto i nije bilo na ruku ali želja je bila velika za pucanjem, imali smo hladan dan sa temperaturom od 2 C, i promenljivim vetrićem.

Uspeo sam da doteram traženu brzinu na cometi, medjutim malo je spread bio veći ali i veće su brzine. Posle današnjeg pucanja dolazim do još nekih novih saznanja oko regulatora, do sada sam cenio da će se to brzo podesiti, medjutim nisam bio dobre procene. ima još tu da se igra po pitanju regulatora-težine dijabole i samog čekića, sve to sada ostavljamo za tamo neke lepše dana, kada temperatura bude oko 20 C, pa ćemo tada da uskladim pritisak regulatora sa čekićem na osnovu težine dijabole, itd itd...

E da, umalo da zaboravim, cometa je poprilično glasna za navedenu gore brzinu, nova tema za neko novo vreme, ali na youtube se drugačije čuje, kao sa pravim prigušivačem zvuka https://www.youtube.com/watch?v=eHRklV02bFE
.

User avatar
SandroNS
Posts: 208
Joined: Mon Apr 17, 2017 6:04 pm
Location: Novi Sad

Post by SandroNS » Sat Feb 10, 2018 11:26 pm

Ovi rezultati brzina i snage meni kao nikakvom poznavaocu deluju "spot on", 880-920 fps je nešto što svi testeri na youtube-u cene najviše i tvrde da je to približno max brzina za precizno gadjanje. Što se tiče glasnoće, snimak za koji si postavio link je o pušci koja je u kategoriji od 12fpe što je legalni limit u Britaniji i naravno da je ista tiša od tvoje koja je oko +- 30fpe.
Čestitke na trudu i uspehu.
"vejting in bitvin gans" is over, FX Impact .22 +.25X, Optisan EVX 6-24x56i

Rilke6662
Posts: 12
Joined: Wed Jan 11, 2017 12:03 am
Location: Zvezdara, Beograd

Post by Rilke6662 » Sat Feb 10, 2018 11:32 pm

Sredićemo uskoro da i tvoja bude tiha kao ona na YouTube-u :D :P :idea:
Zastava M56
Hatsan Gladius 5,5mm, Simmons 4-12x44

User avatar
zborce
Posts: 98
Joined: Fri Dec 09, 2016 8:21 pm

Post by zborce » Sun Feb 18, 2018 1:35 pm

Svaka čast na upornosti ZEX, ali nije samo upornost, znanje, iskustvo, kooperativnost. Još samo malo da središ spread, onako kako ti znaš i to je to. Veoma je bitan odnos čekića - dijabole - regulatora. Finiširaj to i da zaokružimo temu, koja može nekome da posluži kao priručnik, jer gde sam ja stao ti si finiširao.

com
Posts: 16
Joined: Thu Feb 15, 2018 6:57 pm

Post by com » Fri Mar 02, 2018 8:16 pm

i na kraju posle svih procitanih redaka
iskreno
vredi li dati te pare za kometu ?

ZEX
Posts: 240
Joined: Fri Sep 16, 2016 6:15 pm
Location: cao

Post by ZEX » Sat Mar 03, 2018 4:31 pm

Druze sada je to posebna prica, sve zavisi koliko novca imas, koji brend volis.
Ja licno smatram da je cena prejaka za tu pusku, puska je dobra, precizna, a o estetici i kvalitetu nebi poredio sa brendiranima puskama.

Stara prica kaze protegni se koliko mozes.
.

Dusambej
Posts: 59
Joined: Tue Oct 10, 2017 6:34 pm

Post by Dusambej » Thu Mar 08, 2018 5:36 pm

Prvo da se zahvalim kolegi Zex-u na savetima i pomoci ,sto se tice njegovog zakljucka vezanog za ovu pusku manje- vise je u pravu ,postoje sitnice koje nerviraju(kod mene konkretno nepovratni ventil za punjenje) koji pravi uzasne probleme koje jos uvek nisam resio pa ne znam ni sam da li kupiti kompletan novi kosta oko 1400RSD? Inace ovo mi je prva PCP puska tako da sam morao da se prilagodim novacanoj situaciji .

ZEX
Posts: 240
Joined: Fri Sep 16, 2016 6:15 pm
Location: cao

Post by ZEX » Thu Mar 08, 2018 10:28 pm

Moja prva pretpostavka da te zeza onaj mali "O ring" kraj kuglice, moguće da je on deformisan ili je izgubio svoje svojstvo pa se u njemu zaglavi kuglica i onda nastaje problem zvanog curenja vazduha na ventilu.

Sam princip rada je jednostavan, a i sam ventil nije skup, ako ne uspeš da rešiš imaš zamenu, ali opet stvar je do tebe kao korisnika.

Nadam se da ćeš u skorije vreme rešiti problem.
pozz
.

gaca1961
Posts: 1
Joined: Mon Apr 09, 2018 9:00 pm

Post by gaca1961 » Mon Apr 09, 2018 10:57 pm

Evo danas za malo da kupim Orion SPR gold 7,62 ali nisu imali sve na lageru pa ide prica sutra, totalni sam duduk u ovome, ono sto znam to je davno proslo vreme, sta mislite o ovom modelu, cena je 95K, e sad normalno prvi zid punjenje, zezanje je i boca i pumpa a godine stizu. Imam neke boce u institutu od helijuma i dr. da li to pije vodu ne znam al vidim da je i punjenje sporno, gde puniti, nije mi jasno gde to imaju vatrogasci kompresor i zasta ga koriste. Ovo je ozbiljan kalibar . Ako imate zivaca dobro bi mi dosao vas savet

ZEX
Posts: 240
Joined: Fri Sep 16, 2016 6:15 pm
Location: cao

Post by ZEX » Tue Apr 10, 2018 9:09 pm

Poštovanje gaca1961, šta da ti kažem, puška jaka, trebalo bi da je precizna, vazduha nikad neće biti dosta, kao i dijabola. Šta se tiče boca ja sam ti pristalica čelične boce mada nije ni loša karbonska ali da je neko normalna, šta se tiče punjenja za sada Beograd i okolina puni u Bariču gde ima kompresor visokog pritiska.

Za bocu bi ti preporučio da se puni na 300bara i da bude od 6-12 lit, za tu pušku bi uzeo od 12 litara, medjutim na tebi stoji šta ćeš i kako ćeš.

Ako ti nešto još treba piši na PP.

pozz
.

Post Reply