Da li dužina cevi utiče na preciznost

Propisi, zakoni, veština gađanja, iskustva, itd...
User avatar
Gastonbgd
Posts: 44
Joined: Sat Dec 17, 2016 11:30 am

Da li dužina cevi utiče na preciznost

Post by Gastonbgd » Wed Jun 13, 2018 2:27 pm

To stoji , da je energija ta koja diktira brzinu projektila , ali ako uporedimo dva proizvodjaca , a jedan stavlja vise antimona ( dijabola iste tezine ) brzina ce biti doduse zanemarljivo veca kod one koja ga ima manje ( primer slovenacki COAL ) , ali ce rotacija i efekat udara biti bolji , ne dolazi do rasprkavanja dijabole recimo , jos jedan od faktora koji izlazi iz te racunice je kalibar , 4.5 , 4.52 pa i 4.54 , sa vecim kalibrom brzina pada a sa tim i energija koja je otkinuta na racun trenja kroz cev , ali dobijamo bolju rotaciju i vecu preciznost . Da ne spominjem sada da kod jacih pusaka sa brzim gas ramom pa i olaksanim klipom puske , dijabola u nad kalibru krece pri vec postignutom vecem pritisku i dolazi do boljeg iskoricenja vazduha , pogotovo kod oruzja sa kracom duzinom cevi .

User avatar
wooyadeen
Site Admin
Posts: 1130
Joined: Wed Mar 16, 2016 7:48 am
Location: Obrenovac
Contact:

Post by wooyadeen » Thu Jun 14, 2018 10:23 am

Gastonbgd wrote:
Wed Jun 13, 2018 2:27 pm
To stoji , da je energija ta koja diktira brzinu projektila , ali ako uporedimo dva proizvodjaca , a jedan stavlja vise antimona ( dijabola iste tezine ) brzina ce biti doduse zanemarljivo veca kod one koja ga ima manje ( primer slovenacki COAL ), ali ce rotacija i efekat udara biti bolji , ne dolazi do rasprkavanja dijabole recimo
Neprecizne dijabole nisu predmet interesovanja strelaca. Još manje efekat udara. Intersantne su samo precizne puške i odgovarajuće dijabole.
Gastonbgd wrote:
Wed Jun 13, 2018 2:27 pm
jos jedan od faktora koji izlazi iz te racunice je kalibar , 4.5 , 4.52 pa i 4.54 , sa vecim kalibrom brzina pada a sa tim i energija koja je otkinuta na racun trenja kroz cev , ali dobijamo bolju rotaciju i vecu preciznost.
Naprotiv. Sa većim (odgovarajućim) prečnikom je bolje iskorišćenje vazduha, neznatno veća brzina i bolja preciznost.
Gastonbgd wrote:
Wed Jun 13, 2018 2:27 pm
Da ne spominjem sada da kod jacih pusaka sa brzim gas ramom pa i olaksanim klipom puske , dijabola u nad kalibru krece pri vec postignutom vecem pritisku i dolazi do boljeg iskoricenja vazduha , pogotovo kod oruzja sa kracom duzinom cevi .
Ne mogu da se složim. Za pokretanje dijabole je nebitno da li je opruga, gasni klip ili je pcp puška. Bitni su količina vazduha, pritisak i plenum transfer porta (pušci nije bitno kad je i kako taj pritisak izgrađen). Što kasnije dijabila krene to je bolje... sa tim se slažem, ako dijabola krene ranije, puška za njom ispusta nekoristan vazduh. Ne slažem se ni sa tim da će bolje iskorišćenje biti sa kraćom cevi, to smo do sada apsolvirali 100 puta. Uzmi dve iste puške iste dijabole i sve isto, bolju iskorišćenost i veću snagu imaće ona sa dužom cevi (i to drastično).
Walther LG400 + BigNikko

User avatar
Gastonbgd
Posts: 44
Joined: Sat Dec 17, 2016 11:30 am

Post by Gastonbgd » Thu Jun 14, 2018 12:13 pm

Ili se nisam dobro izrazio ili se nismo razumeli za kracu cev , upravo to sam i ja napisao , kraca cev manje iskoriscenje . ipak stoji da gasni klip ima mnogo vecu brzinu starta od opruge , prvo opruga nije linarna i iz tog se razloga stavlja teg na nju koji je i zamajac da bi do kraja ispostovala maksimalnu snagu koja je prisutna kada je skroz sabijena , taj teg je ujedno i u samom startu usporava . Konverzija na gasni puske sa oprugom prvo sto podrazumeva je izbacivanje tega a ako je to i moguce olaksavanje samog klipa puske za dobijanje max performansi i smanjenje trzaja puske . Znaci vec u samoj pusci imamo znatno olaksanje i potrebnu manju energiju za start , da ne spominjem mehanicku inertnost opruge u odnosu na gas pod ogromnim pritiskom . Klip od 24 J se za hod od 110 mm puni sa 230 bara azota i toliki je pritisak u nenategnutom stanju .

User avatar
sportex
Posts: 230
Joined: Tue Apr 19, 2016 6:37 pm

Post by sportex » Thu Jun 14, 2018 2:24 pm

Babe i zabe. Formula kraca cev = manje iskoriscenje ne vazi u istom smislu za prelamacu sa klipom i za PCP pusku. Dijabola u prelamaci zavrsava ubrzanje u prvih 10-20cm, duzina cevi preko toga prakticno ima funkciju poluge za natezanje. Dijabola u PCP ubrzava u cevi do zadnjeg milimetra.

User avatar
wooyadeen
Site Admin
Posts: 1130
Joined: Wed Mar 16, 2016 7:48 am
Location: Obrenovac
Contact:

Post by wooyadeen » Thu Jun 14, 2018 3:42 pm

Zbog već pomenutog razloga (manja količina vazduha a veći pritisak) dijabolu u springerici nema šta da gura celom dužinom cevi.
Walther LG400 + BigNikko

User avatar
Nesa5
Posts: 53
Joined: Wed Jan 17, 2018 1:44 pm
Location: Zrenjanin i Beograd

Post by Nesa5 » Thu Jun 14, 2018 5:20 pm

Ubedjen sam da su inzenjeri u fabrikama prelamaca izracunali dovoljnu kolicinu vazduha da gura zrno do kraja cevi. Duzina cevi nije samo zbog poluge, vec i zbog vece brzine, vise zljebova, vece rotacije i stabilizacije zrana...samim time i preciznosti. Takodje...ako nekoga interesuje fizika...ne moze se govoriti o snazi puske, vec iskljucivo o energiji koje zrno ima na izlazu iz cevi i racuna se slicno kako je to neko gore pomenuo, s time da je zaboravio da prepolovi rezultat. tacnije formula je 1/2 mv*v (ili ti v na kvadrat). m je masa zrna u kilogramima, v brzina u metrima u sekundi. Energija je otprilike konstantna za svaku doticnu pusku prelamacu i malo je manja od energije koja je ulozena pri natezanju puske. Promenom mase zrna, dijabole, mogu se dobijati razlicite brzine i zbog toga proizvodjaci koriste lakse dijabole, da bi ogli da izreklamiraju vece brzine...
Diana 350 N-tec Panther 4,5

User avatar
sportex
Posts: 230
Joined: Tue Apr 19, 2016 6:37 pm

Post by sportex » Thu Jun 14, 2018 7:24 pm

Iznad navedeni podaci (moji i kolege wooyadeen-a)nisu nicija ubedjenja nego notorne cinjenice - springeruse rade sa ekstremno malo vazduha (oko 80cm3 nekompresovanog vazduha kod najsnaznijih springerica je smesno mala kolicina u poredjenju sa koliciinom vazduha u plenumu bilo koje PCP puske), koji se zato sabija pod enormnim pritiskom, ali taj pritisak momentalno opadne cim dijabola krene niz cev... posle dvadesetak cm dijabola prestaje da ubrzava.
Dakle, duzina cevi od 45-55cm kod opruzno-klipnih vazdusara sluzi na prvom mestu zbog poluge natezanja, zatim zbog nisanskog razmaka, eventualno estetike, balansa, itd. Zbog vece brzine dijabole apsolutno ne. A zbog ''vise zljebova, vece rotacije, stabilizacije zrna, preciznosti''... iskreno, ne znam kakve to veze ima sa duzinom cevi. Da dodam jos da najpreciznija springerica na planeti ima cev duzine oko 9 inca.

User avatar
longrifle
Posts: 302
Joined: Fri Oct 13, 2017 9:41 pm
Location: Novi Sad

Post by longrifle » Thu Jun 14, 2018 7:54 pm

Jos da navedes koja je to najpreciznija springerica
FX Royale 500 80Joule 270m/s JSB MK2 8-)
https://www.youtube.com/channel/UCHaRSE ... subscriber

User avatar
Nesa5
Posts: 53
Joined: Wed Jan 17, 2018 1:44 pm
Location: Zrenjanin i Beograd

Post by Nesa5 » Thu Jun 14, 2018 11:21 pm

Meni onda nije jasno zasto maltretiraju one vojnike da nose onolike cevcuge na snajperima, ako su mogli istu preciznost da dobiju sa cevkom od 30cm. Ili zasto su na topovima i tenkovima cevi onoliko dugacke. Ja i dalje tvrdim da je to neko izracunao da bude optimalno u zavisnosti od energije punjenja koje se koristi...ni dugacko, ni kratko... a najpreciznija springerica od 9 inca verovatno nema 30+ jula energije...
Diana 350 N-tec Panther 4,5

User avatar
wooyadeen
Site Admin
Posts: 1130
Joined: Wed Mar 16, 2016 7:48 am
Location: Obrenovac
Contact:

Post by wooyadeen » Fri Jun 15, 2018 7:37 am

Tebi izgleda više toga nije jasno. Ako su springerice i pcp babe i žabe gde je tu vatreno oružje i artiljerija...

Dužina cevi nema veze sa preciznošću već sa dometom i već pomenutom energijom. I u ovoj temi smo već pominjali plenum, transfer port i količinu vazduha. PCP puška ima cilindar pod pritiskom (obično 200bara) pa regulator i njegov plenum. Regulator ima plenum (otprilike) kao pola kompresione komore kod springerica. Sad dodaj na tu računicu da je u kompresionoj komori springerice nekompresovani vazduh a u plenumu regulatora je pritisak 75 do 145 bara pa sračunaj koliko gde ima vazduha. Springerica ima malu zapreminu nekompresovanog vazduha (oko 80cm3 kako je kolega sportex već napisao) ali se on kada klip odradi sabije pod enormnim pritiskom. Kada se taj vazduh raširi (kada dijabola pređe otprilike 25 cm) nema više dovoljno pritiska koji bi gurao dijabolu dalje kroz cev. Dakle posle 20-25 cm opadne pritisak i dijabola prestaje da ubrzava. Pritisak na dalje sve drastičnije opada ali ga ima dovoljno da dijabola ne počne da usporava zbog trenja (kako je kolega gastonbg spekulisao).
Kod PCP puške je to malo drugačije. Zapremina vazduha koji se koristi za opaljenje je stotinak puta veća nego kod springerice pa će samim tim gurati dijabolu (i ubrzavati) daleko dalje nego springerica.

Sve je to elementarno, i uz veoma malo razmišljanja može da se shvati...

Nesa5 wrote:
Thu Jun 14, 2018 11:21 pm
a najpreciznija springerica od 9 inca verovatno nema 30+ jula energije...
Sa ovim si baš poentirao i apsolutno me dotukao...

Ovaj forum je posvećen vazdušnom oružju i streljaštvu a služi da razmenjujemo iskustva, znanja i da pomažemo jedni drugima. Ovde za razliku od onih facebook grupa ne probijamo motokultivatore, lade, zaporošce, grede i limove iz apsolutnog prislona. Ne takmičimo se ko će dublje probiti i ne pucamo u dalj, već gledamo ko će bolje pogoditi.

Jedna mala anegdota:
Došao čovek kod mene da kupi pušku. Puška u tom trenutku vlasništvo kolege sa foruma i mog dobrog druga (svedoka sa foruma kolko voliš... setiće se pa neka potvrde). Puška ludački precizna. Mi stavili mete na 50 i 70m izneli kroni... Dođe čovek, gledao nas i slušao par minuta... pa pita jel mogu ja to da izmerim. Uzme pušku izvadi parče lima iz džepa i krene da puca po limu (da proveri može li puška da probije 2mm lima)... apsolutno ga nije zanimala ni izmerena brzina ni preciznost.
Walther LG400 + BigNikko

User avatar
Nesa5
Posts: 53
Joined: Wed Jan 17, 2018 1:44 pm
Location: Zrenjanin i Beograd

Post by Nesa5 » Fri Jun 15, 2018 8:59 am

Ajd za pocetak preciznost. Da ne bi mesali babe i zabe kako vi kazete ;-) Ako pricamo o preciznosti povezanoj sa duzinom cevi, nebitno je dal je oruzije vatreno ili vazdusno. Jedno pitanje za pocetak. Da li mislite da pistolj sa optikom (da iskljucimo mehanicke nisane koji imaju veze sa duzinom cevi) moze da bude precizniji od snajperske puske? Eto. neka i jedno i drugo stavimo u stegu, da iskljucimo i ljudski faktor, nacin drzanja i oslonca. Da ne bih objasnjavao za dzabe, recite mi da li znate za razliku izmedju olucenih i neolucenih cevi i cemu sluze ti zljebovi i koji fizicki princip koriste? Kako oni to stabilizuju zrno? Kada to odgovorite, moje sledece pitanje je da li mislite da je moguce u cev od 20 cm ugravirati 9 ili 12 zljebova? Ili 212 zljebova? Koliko ih uopste treba? Kako se to racuna, koji sve faktori uticu na taj proracun? Kad malo zakopate, videcete da to nije nimalo jednostavno izracunati. Zato tamo u tim fabrikama i radi gomila nekih ljudi koja sve to projektuje...

A reci da je duza cev kod prelamace iskljucivo zbog poluge je stvarno izjava veka. Kao temu za razmisljanje, dacu vam samo primer gomile proizvodjaca (jeftinijih uglavnom) koji stavljaju krace cevi, a polugu dobijaju jednostavnim nastavljanjem plasticne imitacije prigusivaca. Zasto se to ne primenjuje kod svih prelamaca? Jel ti ljudi tamo u fabrici ne znaju da je plastika hiljadu puta jeftnija od kvalitetnog kovano olucenog celika, pa namerno stavljaju skuplje? Mozda da im se javite sa vasim idejama, da ne bacaju ljudi pare za dzabe. Ocigledno je da znate mnogo vise nego svi ti ljudi u fabrici koji su to projektovali. Ustvari jos bolje, predlozite im da cev prave 9 inca ili krace, a ostalo nek stavljaju plastiku. Usteda ce biti enormna. Mislim, kad vec nisu sposobni da se sami sete toga ;-)
Diana 350 N-tec Panther 4,5

User avatar
skorpio
Posts: 615
Joined: Tue May 03, 2016 3:34 pm

Post by skorpio » Fri Jun 15, 2018 10:29 am

Da na ovom forumu je nekom bitna samo preciznost ,nekome samo snaga ,a nekome oboje .
Licno me ne odusevljava samo grupa i definitivno mi je bitno da puska ima snage ,gadjanje papira konstantno postaje monotono , nekada su zanimljive i limenke ,razne pravljene mete i sama probojnost puske kao i ispitivanje mogucnosti (dometa ) iste a za preciznost na vecim daljinama je sigurno bitna duzina cevi kao i snaga puske .
Svako nesto voli stvar ukusa i potreba . meni je recimo vrh Zvezdan sa stemovanjem betonskog bloka kao i grupe pogodaka na istom ili Sash sa svojim Hasom t.j. njihovi postovi , ali opet kazem svako nesto voli pa ne treba nametati licno misljenje ni po pitanju snage ni preciznosti...
Hatsan bt 65 5.5 cal. Nikko Stirling Gold Crown 4.5 - 14 x 50

User avatar
longrifle
Posts: 302
Joined: Fri Oct 13, 2017 9:41 pm
Location: Novi Sad

Post by longrifle » Fri Jun 15, 2018 11:10 am

Za duzinu cevi nisi u pravu jer sam licno imao EDgun short 6.35 i tu je kratka cev i bez problema sam gadjao flasu od 2L na 196m
Image
Da je duza cev ili long varijanta onda regulator mora na nizu vrednost da se postavi da bi se postigla ista brzina kao na short Image
FX Royale 500 80Joule 270m/s JSB MK2 8-)
https://www.youtube.com/channel/UCHaRSE ... subscriber

User avatar
wooyadeen
Site Admin
Posts: 1130
Joined: Wed Mar 16, 2016 7:48 am
Location: Obrenovac
Contact:

Post by wooyadeen » Fri Jun 15, 2018 11:34 am

Nesa5 wrote:
Fri Jun 15, 2018 8:59 am
Zato tamo u tim fabrikama i radi gomila nekih ljudi koja sve to projektuje...
Jedan u FX airguns, jedan u Steyr Sportwafen, Anschutz, FWB, HW, CZ, AirArms, Walther, Daystate... Inače sve ove firme su poznate kao male manufakture sa malo zaposlenih. Inače sve ove firme su poznate po jednom "flagship" dizajnu koji se vremenom malo menjao. Velika četvorka (Anschutz, Walther, Steyr, FWB) ima samo jedan model u prodaji od kad postoje.

(ili si mislio na dizajnere norike, komete, gamo-a?)
Nesa5 wrote:
Fri Jun 15, 2018 8:59 am
A reci da je duza cev kod prelamace iskljucivo zbog poluge je stvarno izjava veka. Kao temu za razmisljanje, dacu vam samo primer gomile proizvodjaca (jeftinijih uglavnom) koji stavljaju krace cevi, a polugu dobijaju jednostavnim nastavljanjem plasticne imitacije prigusivaca. Zasto se to ne primenjuje kod svih prelamaca?
Za tvoju info, sportex je stariji ozbiljan kolega, sa veoma ozbiljnim (decenijskim) teorijskim i praktičnim znanjem. Sve što napiše (pre nego što osporiš) možeš proguglati i proveriti. Kod mene se može desiti da brzopleto pogrešim, kod njega je to veoma teško. Kada imam bilo kakve tehničke nedoumice on je čovek sa kojim ću razgovarati i od koga ću tražiti savet i verovatno tehnički najpotkovaniji čovek u nas (kada je ova tema u pitanju). Ova sad raspravka deluje kao da dete koje pimpuje loptu ispred zgrade krene da kritički propituje maradonu ili nekog ozbiljnog fudbalera (umesto da sedi ćuti i gleda ne bi li šta naučilo).

Malo je degutantno osporavati i ismevati nešto o čemu ne znaš puno... Moj savet ti je da provedeš koliko je vremena potrebno čitajući ozbiljne tekstove po netu da bi mogao da shvatiš ovo što ti je napisano.
Nesa5 wrote:
Fri Jun 15, 2018 8:59 am
Ustvari jos bolje, predlozite im da cev prave 9 inca ili krace, a ostalo nek stavljaju plastiku. Usteda ce biti enormna. Mislim, kad vec nisu sposobni da se sami sete toga ;-)
Da 9 inča cev nije precizna AA TX200MK3 sa 9 inča bull barrel ne bi bila najuspešnija FT puška. Zašto bi mi nekom javljali nešto što taj već zna? I kako ne mogu da se sete kada već to prave i veoma je uspešno (najuspešnije)?

Druže, hajde pročitaj forum. Pisali smo o svim tim pitanjima koja te muče. Činjenica da (i pored objašnjenja) izjednačuješ springecice, pcp i vatreno oružje te debelo diskvalifikuje iz ozbiljne rasprave.

O olučenju, twist rate-u, kruni, i ostalim stvarima smo već raspravljali... pročitaj.
Walther LG400 + BigNikko

User avatar
wooyadeen
Site Admin
Posts: 1130
Joined: Wed Mar 16, 2016 7:48 am
Location: Obrenovac
Contact:

Post by wooyadeen » Fri Jun 15, 2018 11:50 am

skorpio wrote:
Fri Jun 15, 2018 10:29 am
meni je recimo vrh Zvezdan sa stemovanjem betonskog bloka kao i grupe pogodaka na istom ili Sash sa svojim Hasom t.j. njihovi postovi
Pucao sam ja i sa Zvezdanom i sa Sash-em. Zvekijeva puška je na putu do njegovog betonskog zida prvo štemovala moj betonski zid. Pucao je i sash sa sportexom i samnom. Mi sa 4.5 on sa 6.35, mi do 50 a on dokle ga ne mrzi da nosi metu.

Jedno je pucati sa 6.35mm i 70J i sofisticiranom puškom napravljenom za takve ekskurzije, konstatacija da takmičarska 4.5 springerica sa 20 i kusur cm cevi "verovatno nema 30+ J" je nešto sasvim drugo i baš me je iznenadila.

Ja u mojih 47 godina nisam još video ozbiljnu kvalitetnu takmičarsku pušku u kalibru 4.5mm koja ima preko 21J.
Walther LG400 + BigNikko

User avatar
skorpio
Posts: 615
Joined: Tue May 03, 2016 3:34 pm

Post by skorpio » Fri Jun 15, 2018 11:56 am

longrifle wrote:
Fri Jun 15, 2018 11:10 am
Za duzinu cevi nisi u pravu jer sam licno imao EDgun short 6.35 i tu je kratka cev i bez problema sam gadjao flasu od 2L na 196m
Image
Da je duza cev ili long varijanta onda regulator mora na nizu vrednost da se postavi da bi se postigla ista brzina kao na short Image
Ne sumnjam u tvoje navode ,samo mi logika govori da bi sa duzom cevi u istom kvalitetu preciznost bila jos bolja ...
Hatsan bt 65 5.5 cal. Nikko Stirling Gold Crown 4.5 - 14 x 50

User avatar
longrifle
Posts: 302
Joined: Fri Oct 13, 2017 9:41 pm
Location: Novi Sad

Post by longrifle » Fri Jun 15, 2018 12:01 pm

Logika je jedno a praksa je drugo
FX Royale 500 80Joule 270m/s JSB MK2 8-)
https://www.youtube.com/channel/UCHaRSE ... subscriber

User avatar
wooyadeen
Site Admin
Posts: 1130
Joined: Wed Mar 16, 2016 7:48 am
Location: Obrenovac
Contact:

Post by wooyadeen » Fri Jun 15, 2018 12:05 pm

skorpio wrote:
Fri Jun 15, 2018 11:56 am
Ne sumnjam u tvoje navode ,samo mi logika govori da bi sa duzom cevi u istom kvalitetu preciznost bila jos bolja ...
Napravi jedan mali eksperiment. Pošto već ne veruješ nama, suspenduj na neko vreme svoju logiku i guglaj ovih par reči "airgun barrel length velocity accuracy".


Ja ti mogu reći da iako dužina cevi ne poboljšava preciznost može da je (u praksi, sa vazdušnom puškom) pokvari. Razmisli (proguglaj) zašto puške za pucanje "iz stava" moraju imati kraću cev nego što je to slučaj kod benchrest pušaka.
Walther LG400 + BigNikko

User avatar
Nesa5
Posts: 53
Joined: Wed Jan 17, 2018 1:44 pm
Location: Zrenjanin i Beograd

Post by Nesa5 » Fri Jun 15, 2018 12:54 pm

Druze..ili drugovi...vi konstantno izvrcete reci, ne znate osnovne zakone fizike, izvlacite primere da kratka puska moze da bude precizna sto niko nije ni sporio, ali da moze da bude preciznija od duze puske istog kvaliteta nije istina. Duzina cevi se proracunava kao optimum tj. kompromis izmedju cene, preciznosti, snage, funkcionalnosti, kvaliteta cevi...gomile faktora. I da, Dijana pravi cevi od pola metra, a imaju samo sto godina iskustva. Ove firme koje ste vi nabrojali mozda ne proracunavaju, ako je to tacno da imaju tako malo ljudi...mada, ne verujem, ali u tom slucaju kopiraju nesto sto je vec neko pre njih proracunao, ne rade napamet sigurno. I ja nisam rekao da cev treba da bude sto duza to bolja, nego tacno onoliko koliko je to fabrika izracunala uzimajuci sve faktore u obzir. Da su to mogli da postignu sa cevi od 20 cm, svi bi to radili, ali ne rade.
Takodje, ne izjednacujem vatreno i vazdusno oruzije po svim osnovama, nego smo raspravljali o olucenju i duzini cevi, sto je identicno kod obe vrste. Zljebovi imaju istu funkciju. Uzgred, ni na jedno moje pitanje niste dali odgovor. Ako mislite da je pistolj precizniji od snajperske puske, ja sa vama nemam sta da raspravljam. Ne sumnjam da si gadjao flasu na 200m iz kratke cevi, ali za tvoju informaciju, ljudi tu istu flasu gadjaju na 2 km iz jako dugackih cevi!
Kraca cev se kod stojecih pusaka koristi zbog manje tezine pre svega. Posebno sto duga cev vuce prednji deo puske na dole i ona postaje neuporedivo teza za drzanje. Nema tu nikakvog gugla, nego prosti zakoni fizike koje vi ocigledno ne mozete da razumete, a konstantno iz osporavate.
Diana 350 N-tec Panther 4,5

User avatar
skorpio
Posts: 615
Joined: Tue May 03, 2016 3:34 pm

Post by skorpio » Fri Jun 15, 2018 1:08 pm

Da naravno za pucanje iz stava je svakako bolja kraca cev ,balans , distanca, mislio sam jedino na vecim daljinama preciznost ima veze sa duzinom cevi ,nisam napisao da nekome ne verujem stavise suprotno .
Gledajuci na jutubu obicno na vecim daljinama bolje rezultate postizu sa duzim cevima , naravno nije pravilo.
Licno bi mi bilo zanimljivo uzivo videti kraca vs duza cev u istom kalibru i snazi na recimo 100 metara ne dovodeci u sumnju niciji navod ...
Hatsan bt 65 5.5 cal. Nikko Stirling Gold Crown 4.5 - 14 x 50

Post Reply