Preciznost puške i cena (postoji li veza)?

Propisi, zakoni, veština gađanja, iskustva, itd...
Post Reply
User avatar
wooyadeen
Site Admin
Posts: 1267
Joined: Wed Mar 16, 2016 7:48 am
Location: Obrenovac
Contact:

Preciznost puške i cena (postoji li veza)?

Post by wooyadeen » Fri May 24, 2019 12:05 pm

skorpio wrote:
Fri May 24, 2019 7:35 am
Opa pocelo je lepo druzenje , grupe vrh , bravo , izgleda da kombinacija perun airking radi odlicno .
Grupe su odlicne pa i za neke mnogo skuplje brendove , samo rokaj , ide ti to od ruke , ova nasa bolest i u tvom slucaju uznapredovala :D
Nisam hteo da idem u offtopic na originalnoj temi a ovo je nešto što bi trebalo razjasniti. Imao sam prilike da pucam iz velikog broja pušaka (jeftinih, skupih,,,) ovde posebno mislim na pucanje iz više istih modela. Preskupe puške su umele da budu veoma neprecizne, dok su neki ultra jeftini (loši i nekvalitetni) modeli umeli da budu ekstra precizni. Viđao sam neprecizne puške koje koštaju koliko nečiji automobil. Drug mi ima Cometu Bullpup koja pakuje domaće Sport S dijabole u jednu rupicu na 35m, ja sam imao preskupu pušku sa LW cevi sa kojom sam jedva uspevao da napravim grupu od 4cm na 50m.
Imao sam užas LW cev a imao sam i fenomenalnu tursku kopiju LW cevi. Naravno ovo ne znači da su turske kopije bolje od originala već da je (u nekom procentu) svašta moguće. Mislim da je podjednaka verovatnoća da se dobije loš (neprecizan) LW ili ekstremno dobra kopija. Trebalo bi da skupa puška bude istestirana i precizna ali se uvek može desiti da uleti loša ili osrednja cev, naravno, što je skuplja to je manja verovatnoća da nešto neće biti u redu.


Ono sa čime cena ima veze je inženjering, kvalitet izrade, materijala i naravno završna kontrola. Još jedna bitna razlika je i odnos prema kupcu, kada se problem desi sa skupom puškom, prodavac ili proizvođač će imati potpuno drugačiji odnos prema reklamaciji. Kada smo se žalili na Hatsan Gladius i činjenicu da ne može da napravi grupu bolju od 5cm na 35m, dobili smo pismo od glavnog menadžera za reklamacije da je grupa od 5cm na 35m "sasvim prihvatljiva". Kada sam se ja žalio na preciznost puške koja košta više od mog automobila, bez da šaljem pušku na reklamaciju ili da dokazujem svoje tvrdnje, sam dobio novu (fenomenalnu) cev.

99,9% za preciznost je odgovorna cev a danas svi mogu da kupe LW po ne baš previsokoj ceni.
Walther LG400 + BigNikko

User avatar
Ledeni
Posts: 571
Joined: Tue Sep 20, 2011 5:33 pm
Location: Požarevac

Post by Ledeni » Fri May 24, 2019 5:48 pm

Slažem se sa čitavim tekstom. Dodao bih samo da visoka cena, osim sa inženjeringom, kvalitetom izrade, materijala i kontrolom kvaliteta ima veze i sa završnom obradom, odnosno finiširanjem. To naravno nema nikakve veze sa preciznošću koja je tema ovog posta, ali ima veze sa estetikom i nije mali broj strelaca koji veoma cene taj segment.

Jedna kratka ilustracija. Dok sam razmišljao o prvoj PCP pušci, jedno vreme je, zbog povoljne cene, u opticaju bio Hatsan Flash, koji se tek pojavio na svetskom tržištu i očekivao se i kod nas. U međuvremenu je iskrsao AT44 i nisam se više raspitivao o Flashu, niti mi je padao na pamet sve dok ga nisam video u jednoj prodavnici. Kada sam ga uzeo u ruke, bio sam šokiran lošom završnom obradom, naročito kada je u pitanju plastika, odnosno polimer. Da skratim priču, ta puška je delovala toliko jeftino da nije mogla ni da prismrdi AT44, iako je u pitanju isti proizvođač, a ni razlika u ceni (za novo oružje) nije naročito velika.

User avatar
jevtara
Posts: 176
Joined: Fri Mar 10, 2017 12:19 pm
Location: Beograd
Contact:

Post by jevtara » Sun May 26, 2019 12:59 am

Ovo je cena kod nasih suseda
Attachments
Screenshot_20190521-221931_Chrome.jpg
Cz 200s Hunter cal 177. Crosman 4-16x40AO
FX Streamline cal 22. Falcon S 30 5×30×56 FFP Fx no limit

Post Reply