Končanice

Ledeni

Active member
O končanicama optičkih nišana može mnogo da se priča. Moja prva optika (evo je na slikama), stara Diana 4x15, imala je najjednostavniju moguću končanicu - prost tanak krstić. I sledeća je imala takvu končanicu, jer je u to vreme (80-ih godina) važilo pravilo da ništa složenije nije ni potrebno na optičkim nišanima namenjenim za vazdušno i malokalibarsko oružje. To je posebna priča, ali hajde da napišem makar rečenicu-dve. Naime, u to vreme, smatralo se da su vazdušne puške namenjene isključivo za gađanje na malim rastojanjima, pa je svaka priča o eventualnoj montaži optičkog nišana najčešće završavala rečima "A šta će ti to?". Upravo to pitanje postavio mi je pokojni mr. Duško Bojović, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu i vrstan balističar i stručnjak za oružje (naročito lovačko), pisac nekoliko sjajnih knjiga, saradnik revije Zov i autor rubrike "Pitajte Bojovića", kada sam ga kao klinac od 14 godina pitao kako da montiram optiku na moju Zastavu :lol: "Imaš mehaničke nišane. Optički se montiraju na karabine, a ne na vazdušne puške!", kazao mi je. Da je Duško danas živ, verujem da bi bio šokiran kada bi saznao da sada iz vazdušnih pušaka bez ikakvih problema gađamo i pogađamo na 50, 100, 200 i više metara i koristimo optike kakve se tada nisu mogle videti ni na najboljim snajperskim puškama.
Elem, posle sam prešao na tzv. Duplex končanice, kod kojih se kombinuju debele i tanke crte (krstić u sredini je uvek tanak), pa je takva končanica znatno vidljivija u uslovima slabe osvetljenosti - u sumrak, rano ujutru, a ponekad i noću (npr. zimi, po snegu i mesečini). Osvetljene končanice, koje su danas uobičajene i na optikama koje koštaju svega 30-40$, tada nisu bile dostupne običnim smrtnicima. Končanice sa mildotovima, odnosno tačkama i crticama koje olakšavaju nišanjenje na daljinama koje su veće od distance na koju je puška upucana, došle su na red mnogo, mnogo kasnije, a već godinama najveću popularnost među LR strelcima uživaju končanice u obliku božićnog drvceta, sa velikim brojem repera koje omogućavaju lako i brzo uzimanje "holdovera" za vetar i momentalne korekcije na osnovu promašaja (tj. udara zrna koje nije pogodilo metu). Naravno, postoje desetine i desetine drugačijih končanica, namenjenih za taktičku, lovačku i streljačku upotrebu na svim rastojanjima, pa i na sasvim bliskim distancama, u optikama sa minimalnim ili čak bez ikakvog uvećanja. Zaista o ovoj temi može da se priča i piše danima, a za početak, evo jednog zanimljivog uvodnog teksta iz pera našeg kolege Joce. Uživajte.

https://jovisovablogovanja.blogspot.com/2019/05/blog-post_23.html

Attachments

• 20190216_191750.jpg
    20190216_191750.jpg
    816 KB · Views: 2,060
  • 20190216_191708.jpg
    20190216_191708.jpg
    695.8 KB · Views: 2,060
Kao i uvek, fenomenalan stil pisanja. Ne bih se složio u potpunosti sa zaključkom.

"Ево још једне практичне предности урезаних кончаница: класична кончаница израђена од жице, помера се помоћу такозваних „windage“ и „elevation“ турета, дакле турета који је померају по висини и страни. Некада (чак сувише често, нарочито код мање квалитетних оптичких нишана), кончаница приликом померања дође до свог максимума и онда стоји буквално превише затегнута. У екстремним случајевима, може доћи и до њеног пуцања."

Ovo je apsolutno netačno. Zategnutost končanice nema veze sa turetima, končanica je "spakovana" u drugu cev unutar optike i ti turetima pomeraš (naginješ) cev u kojoj je končanica. Svejedno kakav je tip končanice, mehanizam je isti i ništa je ne skuplja ili razvlači (sem možda temperaturnih promena) . Ono što se može oštetiti u tom slučaju su fini prenosi i mehanizam tureta (zupčanici i oprugice) i tu je nebitno da li je urezana u staklu ili je žica, dlaka...

Hvala na lepim rečima. :)
Naravno, možda se poneka nepreciznost provuče. Naime, slušajući i čitajući tuđa iskustva, jer ličnih iskustava sa pucanjem končanice zbog "zategnutosti" nisam imao, saznao sam da postoje slučajevi u kojima se to dešavalo. E sad, možda je to bilo pogrešno zapažanje ili nedovoljno precizan opis problema, ali slušao sam i čitao o takvom problemu još odavno. Na sreću, ja lično nikada nisam imao sličan problem.
Sve u svemu, apsolutno prihvatam sugestiju i izvršiću korekciju teksta da se ne bi eventualno stvarala zabuna kod čitalaca.

I samo bih još nešto dodao: ljudi često, prilikom odabira optike za vazdušnu pušku, a pogotovo (magnum) springerice, više brige posvećuju končanici i tome hoće li ona izdržati udare puške, dok manju pažnju posvećuju, na primer, turetima, koji takođe mogu lako stradati, čak i pre konačnice! Zato u takvom slučaju ne može pomoći ni urezana končanica.
Tema je stvarno široka i može se o njoj pisati danima, a ja ću sa svoje strane pokušati da u nekom narednom tekstu obratim pažnju na optička stakla u optičkim nišanima, njihovim osnovnim karakteristikama i osobinama, pa ćemo polako, korak po korak, sklapati celovitu priču o optičkim nišanima. U tom smislu, vidim ovaj naš forum kao mesto gde ćemo vremenom sve polako objediniti i gde svako može mnogo toga naučiti i saznati. :)

Na ovoj slici se vidi koliko je končanica daleko od tureta. Kod SFP optika ona se nalazi na suprotnoj strani od tureta dok se kod FFP optika nalazi direktno ospod tureta ali u posebnoj cevi "erector tube" koju fino pomeramo turetima. Zatezanjem tureta u krajnji položaj (to je način kako neki rade centriranje optike) se može oštetiti mehanizam tureta ili sam "erector tube", svejedno koji je tip končanice u pitanju.

FocalPlanes-1024x460.jpg

Imam negde i animaciju kako to sve radi, ako nađem okačiću.

Koje su prednosti i namjene UMOA končanice, a koje mil-dot? Hvala

Sent from my iPhone using Tapatalk

Po meni razlika je imperijalisticko i metricko merenje uglova i njihovih vrednosti.
Ja nemam problem sa koriscenjem ni jedne. Koristim optike i sa moa i sa mil koncanicama i klikovima.
Preferiraim za papir i za field target moa a za gadjanje vecih daljina i gonogva mil iz razloga lakseg racunanja.
Ne znam da li je bilo od pomoci nadam se da jeste.

Предност зависи и од намене. Уопштено предност има мил дот због децималног система и лакшег рачунања. Са друге стране гледано 1/8 моа је најфинији "клик".

Users who are viewing this thread

Back