Ledeni
Active member
O končanicama optičkih nišana može mnogo da se priča. Moja prva optika (evo je na slikama), stara Diana 4x15, imala je najjednostavniju moguću končanicu - prost tanak krstić. I sledeća je imala takvu končanicu, jer je u to vreme (80-ih godina) važilo pravilo da ništa složenije nije ni potrebno na optičkim nišanima namenjenim za vazdušno i malokalibarsko oružje. To je posebna priča, ali hajde da napišem makar rečenicu-dve. Naime, u to vreme, smatralo se da su vazdušne puške namenjene isključivo za gađanje na malim rastojanjima, pa je svaka priča o eventualnoj montaži optičkog nišana najčešće završavala rečima "A šta će ti to?". Upravo to pitanje postavio mi je pokojni mr. Duško Bojović, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu i vrstan balističar i stručnjak za oružje (naročito lovačko), pisac nekoliko sjajnih knjiga, saradnik revije Zov i autor rubrike "Pitajte Bojovića", kada sam ga kao klinac od 14 godina pitao kako da montiram optiku na moju Zastavu :lol: "Imaš mehaničke nišane. Optički se montiraju na karabine, a ne na vazdušne puške!", kazao mi je. Da je Duško danas živ, verujem da bi bio šokiran kada bi saznao da sada iz vazdušnih pušaka bez ikakvih problema gađamo i pogađamo na 50, 100, 200 i više metara i koristimo optike kakve se tada nisu mogle videti ni na najboljim snajperskim puškama.
Elem, posle sam prešao na tzv. Duplex končanice, kod kojih se kombinuju debele i tanke crte (krstić u sredini je uvek tanak), pa je takva končanica znatno vidljivija u uslovima slabe osvetljenosti - u sumrak, rano ujutru, a ponekad i noću (npr. zimi, po snegu i mesečini). Osvetljene končanice, koje su danas uobičajene i na optikama koje koštaju svega 30-40$, tada nisu bile dostupne običnim smrtnicima. Končanice sa mildotovima, odnosno tačkama i crticama koje olakšavaju nišanjenje na daljinama koje su veće od distance na koju je puška upucana, došle su na red mnogo, mnogo kasnije, a već godinama najveću popularnost među LR strelcima uživaju končanice u obliku božićnog drvceta, sa velikim brojem repera koje omogućavaju lako i brzo uzimanje "holdovera" za vetar i momentalne korekcije na osnovu promašaja (tj. udara zrna koje nije pogodilo metu). Naravno, postoje desetine i desetine drugačijih končanica, namenjenih za taktičku, lovačku i streljačku upotrebu na svim rastojanjima, pa i na sasvim bliskim distancama, u optikama sa minimalnim ili čak bez ikakvog uvećanja. Zaista o ovoj temi može da se priča i piše danima, a za početak, evo jednog zanimljivog uvodnog teksta iz pera našeg kolege Joce. Uživajte.
https://jovisovablogovanja.blogspot.com/2019/05/blog-post_23.html
Elem, posle sam prešao na tzv. Duplex končanice, kod kojih se kombinuju debele i tanke crte (krstić u sredini je uvek tanak), pa je takva končanica znatno vidljivija u uslovima slabe osvetljenosti - u sumrak, rano ujutru, a ponekad i noću (npr. zimi, po snegu i mesečini). Osvetljene končanice, koje su danas uobičajene i na optikama koje koštaju svega 30-40$, tada nisu bile dostupne običnim smrtnicima. Končanice sa mildotovima, odnosno tačkama i crticama koje olakšavaju nišanjenje na daljinama koje su veće od distance na koju je puška upucana, došle su na red mnogo, mnogo kasnije, a već godinama najveću popularnost među LR strelcima uživaju končanice u obliku božićnog drvceta, sa velikim brojem repera koje omogućavaju lako i brzo uzimanje "holdovera" za vetar i momentalne korekcije na osnovu promašaja (tj. udara zrna koje nije pogodilo metu). Naravno, postoje desetine i desetine drugačijih končanica, namenjenih za taktičku, lovačku i streljačku upotrebu na svim rastojanjima, pa i na sasvim bliskim distancama, u optikama sa minimalnim ili čak bez ikakvog uvećanja. Zaista o ovoj temi može da se priča i piše danima, a za početak, evo jednog zanimljivog uvodnog teksta iz pera našeg kolege Joce. Uživajte.
https://jovisovablogovanja.blogspot.com/2019/05/blog-post_23.html