Detalji iz istorije srpskog streljaštva

Jeste li znali da su prva streljačka društva u Srbiji postojala još krajem 19. veka?
Koliko je u tadašnjem društvu streljaštvo bilo važno, govori i podatak da je Jovan Jovanović Zmaj povodom jednog streljačkog takmičenja u Vranju 1891. godine, napisao pesmu posvećenu tom važnom događaju:

Opet će vas sutra, oj srpski streljači,
godišnjica nova na okupu naći.
Na okupu sloge, na okupu svesti,
Kao na večernju srpskih Blagovesti,
Na okupu mira, sa ćemanski’ zvuci
Al’ s puškom u ruci.

Nikla negde pesma, iz jada golema,
O Srbinu tužnom koji roda nema,
Pevajmo je i sad, jer još nije bajka,
Da j’ Srbinu puška i otac i majka.
Ko najbolje shvata šta ta pesma znači?
Vi, srpski streljači!

Već 1911. godine, u Srbji je bilo aktivno tačno 1470 streljačkih družina sa čak 60.000 aktivnih članova.

General Milojko Lešjanin bio je prvi predsednik “Saveza streljačkih družina”, a poznato je da su se još 1890. godine streljačke družine obratile kralju Milanu Obrenoviću sledećim rečima: “Vi dolazite sa plemenitom i rodoljubivom zadaćom: da u narodu probudite uspavani duh, da mu otvorite volju za starim i korisnim običajem njegovim: nadmetanjem u veštini gađanja iz puške, koji je običaj danas, na žalost, mnogo opao”.

To je bilo malo istorije, ali i danas bismo mogli uputiti iste reči i pitanje: zašto je veština gađanja iz puške danas zapostavljena i nema mesto koje zaslužuje? Možda zato što u streljaštvu nema okretanja velikog novca i milionskih transfera.

Kada je u pitanju štampana streljačka literatura kod nas nije objavljeno mnogo knjiga posvećenih sportskom streljaštvu. Preciznije, mogli bismo ih nabrojati na prste jedne ruke. Ipak, dve zaslužuju našu posebnu pažnju. To su “Sportsko streljaštvo”, grupe autora i “Istorija srpskog streljaštva”, autora Ljubomira Ž. Petrovića.

Iako je “Sportsko streljaštvo” izdato dosta davno, pre oko 50 godina (tokom vremena je bilo nekoliko izdanja), ipak je knjiga i danas aktuelna. Naravno, oružje i tipovi oružja su se izmenili tokom vremena, ali osnove su i danas iste. Pogotovo delovi koji se tiču balistike, osnova vatrenog i vazdušnog oružja, priprema, treninga i slično. Jasno je da je streljaštvo napredovalo vremenom, ali osnove navedene u knjizi se mogu i danas uspešno primenjivati.

“Istorija srpskog streljaštva” opisuje nastanak streljaštva u Srbiji od početaka u 19. veku do današnjih dana.

Na kraju, vredi napomenuti da se vazdušno streljaštvo našlo i na poštanskoj marki 1989. godine, povodom 6. svetskog prvenstva u streljaštvu vazdušnim oružjem, održanim u Sarajevu.