Boce za punjenje PCP pušaka i saveti za njihovo bezbedno korišćenje

Kao što znamo, PCP puške postaju sve popularnije, pa boca punjena vazduhom pod pritiskom, koja se koristi za punjenje puške predstavlja praktično obavezan deo dodatne opreme.
U tom smislu, želimo da početnicima i manje upućenim kolegama damo nekoliko veoma bitnih saveta koji su vezani za bezbedno korišćenje ovakvih boca, pogotovo što i sami povremeno možemo pročitati neke izuzetno opasne “savete”, koje daju navodno upućene kolege.
Prvo i najvažnije, boce za punjenje PCP pušaka rade na izuzetno visokom pritisku, koji najčešće iznosi 300 bara. Da bi boca mogla da se puni na tako visok pritisak, ona MORA biti atestirana na 450 bara, upravo iz sigurnosnih razloga.
Zato obratite pažnju na sledeće: radni i atestirani pritisak nisu isto! Radni pritisak je standardni pritisak na koji se boca puni, a atestirani predstavlja pritisak koji boca može sigurno podneti bez pucanja. Zato, ako vidite bocu čiji je radni pritisak 200 bara, ona je najčešće atestirana na pritisak od 300 bara, ali to ne znači da je treba stalno puniti na taj pritisak!
Dakle, naš strogi savet je: uvek kupite bocu čiji je radni pritisak 300 bara, a atestirana je na 450 bara. Ove vrednosti su uvek ispisane na boci, pa svako može pročitati ove podatke i sam.
Drugo, koristite isključivo atestirane boce! Atestirana boca sadrži pisani sertifikat o ispitivanju, posle kojeg se ovaj sertifikat izdaje i mora biti sastavni deo boce. Podaci o atestiranju se ispisuju na samoj boci, ali se daje i pisani serifikat sa potpisom i pečatom ovlašćenog servisa koj je vršio testiranje.
Ako kupujete čeličnu bocu, znajte da njen vek trajanja zavisi od atesta. Dokle god čelična boca prolazi ateste koji se rade na 5 godina, ona se može koristiti. Ako boca ne prođe test, nikako je nemojte koristiti!

Ako kupujete karbonsku bocu (koja je neuporedivo lakša po težini od čelične), budite još obazriviji. Morate znati da karbonske boce imaju radni vek trajanja od 15 godina, do 30 godina za novije modele, te da se posle tog roka više ne mogu atestirati, već se moraju baciti. Međutim i karbonske boce se moraju atestirati na svakih 5 godina, bez obzira na njihov propisani vek trajanja! Nekada ćete pronaći na oglasima karbonske boce kojima je istekao radni vek, a naš savet je da takvu bocu ne kupujete!
Da biste uopšte mogli da koristite bocu za punjenje PCP puške, morate imati takozvani Fill Station, tj. uređaj koji povezuje bocu i pušku, a sastoji se od manometra, creva za dotok vazduha, metalne niple koja su ubaci u cilindar puške i sigurnosnog ventila. Svi ovi delovi moraju biti testirani na pritisak od 300 bara, počevši od ventila, preko manometra, do creva. Nipošto ne kupujte bilo kakve druge manometre ili ventile! Sami prodavci uvek naglase o kakvim se uređajima radi, pa birajte uvek samo prilagođenu opremu.


Na kraju, još jednom napominjemo: pošto se radi o veoma ozbiljnim pritiscima, UVEK se pridržavajte svih uputstava za bezbedno korišćenje! Jedino tako možete biti spokojni i koristiti vašu pušku sa zadovoljstvom. Sve drugo je hazard, koji nikako ne preporučujemo!