Dilema: kategorija C ili kategorija D?

Prateći diskusije na Fejsbuku i ostalim društvenim mrežama, primetili smo da još uvek postoji priličan broj kolega strelaca koji nisu sigurni kako se vazdušno oružje tretira shodno aktuelnom Zakonu o oružju i municiji, kao i koje oružje podleže obaveznoj prijavi policiji, a koje ne.
U ovom kratkom tekstu, objasnićemo jednostavnim i razumljivim rečnikom sve ono što buni kolege koji žele da kupe vazdušnu pušku, a to je najčešće pitanje koje puške se prijavljuju u stanici policije, a koje ne.

Dakle, član 4 Zakona o oružju i municiji “Kategorije oružja”, definiše između ostalog, koje oružje spada u kategoriju C, a koje u kategoriju D:

kategorija C – vazdušno oružje čija kinetička energija je 10,5 J ili veća ili čija je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm i oružje s tetivom ili oprugom čija je sila zatezanja tetive veća od 450 N, odnosno čija je natezna težina veća od 101 libri;
kategorija D – vazdušno oružje čija kinetička energija je manja od 10,5 J ili je brzina projektila manja od 200 m/s i kalibra 4,5 mm ili manjeg, kao i oružje sa tetivom ili oprugom čija je sila zatezanja tetive do 450 N, odnosno čija je natezna težina do 101 libre.

U sledećem članu 5 “Dozvoljenost i zabrana nabavljanja, držanja i nošenja oružja”, definisano je kako je vlasnik vazdušnog oružja dužan da postupa nakon nabavke istog:

  • oružje iz kategorije C može se slobodno nabavljati u slučajevima predviđenim ovim zakonom, a držati uz prijavu nadležnom organu.
  • oružje iz kategorije D može se nabavljati i držati bez isprave i prijave nadležnom organu, u skladu sa ovim zakonom.

Primetili smo da najveće nedoumice postoje oko prijave pušaka u kalibru 5,5mm. Naime, neki strelci pogrešno misle, zato što nisu pažljivo pročitali Zakon, da se oružje u kalibru 5,5mm ne mora prijaviti nadležnom organu (policiji), ako je brzina tog oružja manja od 200m/s. Na osnovu aktuelnog Zakona o oružju i municiji, SVAKO VAZDUŠNO ORUŽJE U KALIBRU 5,5mm (I VEĆEM) MORA SE PRIJAVITI POLICIJI BEZ OBZIRA NA NJEGOVU BRZINU i ono automatski spada u kategoriju C.

U kategoriju D, koja ne podleže prijavi u policiji, praktično spada SAMO VAZDUŠNO ORUŽJE U KALIBRU 4,5mm (ILI MANJEM), BRZINE DO 200m/s I KINETIČKE ENERGIJE MANJE OD 10,5 J (džula). AKO JE ORUŽJE U KALIBRU 4,5mm, A NJEGOVA BRZINA JE 200m/s I VEĆA, A KINETIČKA ENERGIJA 10,5 J I VIŠE, ONO SE MORA PRIJAVITI POLICIJI i ono automatski spada u kategoriju C.

Napomenimo ovde još nešto jako bitno: navedeni podaci o brzinama i energijama odnose na početnu brzinu i energiju, koja se meri na ustima cevi i uvek je najveća za dotičnu oružje.

S obzirom na važnost ove teme, pozivamo sve strelce i ljubitelje vazdušnog oružja da se što bolje upoznaju sa aktuelnim Zakonom o oružju i municiji, kako zbog sopstvene sigurnosti, tako i zbog sprečavanja davanja pogrešnih informacija i saveta drugim kolegama.
U slučaju da i dalje imate bilo kakve nedoumice po ovim pitanjima, slobodno nas kontaktirajte, a mi ćemo se truditi da odgovorimo svima, kako bi svi bili maksimalno zadovoljni, ali i bezbedni pred zakonom, nakon nabavke nove vazdušne puške.