Karbonske boce – kupiti ili ne?

Pisali smo već na Blogu detaljno o vrstama i tipovima boca koje se koriste za pucanje iz PCP pušaka, a taj tekst možete pročitati OVDE

U ovom tekstu ćemo se posebno osvrnuti nas takozvane “karbonske” boce, jer smo na našem Forumu i Facebook stranici dobijali mnogo puta različita pitanja koja su se odnosila na bezbednost upotrebe takvih boca.
Prvo što moramo znati, za razliku od standardnih čeličnih boca, karbonske se izrađuju na drugi način i drugačijom tehnologijom.
Na ilusttraciji se vidi poprečni presek jedne tipične karbonske boce.

Odmah je jasno da ove boce imaju osnovni sloj izrađen od aluminijuma, koji je naknadno ojačan različitim dodacima – slojevima, kao što su ugljenična (carbon fiber) i staklena (glass fiber) vlakna, kao i različitim smolama, premazima i zaštitnim lakovima.
Dakle, karbonske boce su bezbedne za korišćenje, ali treba se držati nekih osnovnih smernica prilikom njihove upotrebe.

Dosta nedoumica se odnosi upravo na pitanja bezbednosti, pa ćemo prvo reći da ove boce jesu bezbedne, ali samo ako su proizvedene po određenim standardnima i ako su kupljene legalno, kod zvaničnih prodavaca. Nikako ne savetujemo kupovinu karbonskih boca preko neproverenih sajtova, “na crno” ili preko nepoznatih prodavaca.

Najveći broj karbonskih boca ima ograničen radni vek trajanja koji propisuju proizvođači i bezbednosni standardi, a koji iznosi najčešće 15 godina od datuma proizvodnje (koji je uvek naveden na boci), s tim što se karbonska boca, isto kao i čelična, mora atestirati na svakih 5 godina. Nakon 15 godina upotrebe, karbonsku bocu ne bi trebalo više koristiti. Neke skupe boce imaju duži rok trajanja do 20 godina, a one najsavremenije (i ubedljivo najskuplje), se mogu koristiti bez ograničenja, dokle god prolaze ateste. Ipak, najveći broj karbonskih boca ima ograničen radni vek od 15 godina.

Karbonske boce su značajno lakše od čeličnih, pa ih to čini lakšim za nošenje, transport i manipulaciju. Okvirno, jedna karbonska boca od 9 litara u proseku prazna teži oko 5kg, dok takva ista čelična teži bar duplo više, oko 11kg. Ovo nije zanemarivo, pa kome je težina bitna neka ima i ovo na umu.

Takođe, prema karbonskim bocama bi se trebalo odnostiti pažljivije i paziti da se ne udaraju, ispadaju na beton, izlažu velikim udarima i stresovima, ili na drugi način oštećuju. One zahtevaju pažljivije rukovanje, ali ako poštujemo sve savete, neće biti nikakvih problema.
Cene karbonskih boca variraju u odnosu na proizvođača, zemlju porekla i slično, ali generalni savet bio bio: kao što smo već napomenuli, uvek kupujte isključivo proverene karbonske boce (na kojima uvek stoji naznačen datum proizvodnje i vek trajanja) kod ovlašćenjih trgovina ili direktno od proizvođača. Tada možete biti sigurni da boca zadovoljava standarde bezbednosti.
Nikada nemojte koristiti karbonke boce kojima je istekao rok trajanja ili nisu prošle atest, koje imaju bilo kakva oštećenja od udaraca, ili primetite da imaju po površini “plikove”, natekline ili ulubljenja. Jedino na taj način možete biti sigurni da će boca služiti bezbedno.