Anemometar – čitaj vetar bez muke

Anemometar – merač brzine strujanja vazduha (vetra) je veoma korisna spravica za merenje brzine vazdušnog strujanja u različitim situacijama.

Glavni funkcionalni deo anemometra je propeler sa lopaticama. Osovina ovog malog ventilatora je spojena sa električnim pretvaračem, a sa brzinom okretnaja lopatica menja se i napon, koji je proporcionalan brzini kretanja vazduha. Na osnovu toga, uređaj promene napona konvertuje u metrički sistem i na displeju očitavamo brojčane vrednosti.
Naravno, rezultate tj. preciznost pogodaka dobijenim putem ovakvog malog uređaja nikako ne možemo uzeti kao savršeno precizne, jer je “u igri” nekoliko bitnih promenljivih: prvo, brzina vetra nikada nije konstantna, već prilino varira, drugo, brzina vetra može prilično varirati od mesta sa kojeg gađamo do mete i treće, vetar često menja ugao, tj. pravac duvanja što je takođe veoma bitno za preciznost pogotka. U skladu sa ovim, shvatićemo da ovakav uređaj ipak ne može dati 100% precizne i upotrebljive podatke. Ali, kao dobar orijentir i polazna tačka može poslužiti.
Uostalom, različite balističke aplikacije koje koristimo u mobilnim telefonima, zahtevaju unos pravca i brzine vetra, te onda na osnovu toga i još gomile drugih parametara, proračunavaju kako treba da gađamo. Jasno je da ni te aplikacije ne mogu biti sasvim pouzdane, upravo zbog realne mogućnosti promene uslova za veoma kratko vreme. Ali, ponavljam, dobar orijentir svakako mogu biti. Najlepše od svega je, što su ovakvi amaterski anemometri jeftini, a mogu nam pružiti priličnu zabavu. 🙂